Φυσικοί Οινοποιοί

Φυσικοί Οινοποιοί

Οινοποιεία που ακολουθούν αποκλειστικά μεθόδους φυσικής οινοποίησης και καλλιέργειας

Αμπελουργείν

Σχινοκάψαλα, Λασίθι

Το οινοποιείο δημιουργήθηκε το 1997 από τον Παπαδάκη Νικόλαο και παράγει κρασιά ήπιων παρεμβάσεων από γηγενείς ποικιλίες της Κρήτης. Τα αμπελοτόπια βρίσκονται διάσπαρτα στον ορεινό όγκο του Λασιθίου, σε υψόμετρα από 850 έως 1150 μέτρα. Πολλά από αυτά είναι αυτόριζα άνω των 100 ετών και εφαρμόζεται βιολογική μη εντατική καλλιέργεια.

Facebook

Αμπελώνες Χατζησάββα

Παλαγία, Αλεξανδρούπολη

Ο αμπελώνας και το οινοποιείο της οικογένειας Χατζησάββα βρίσκονται βορειοδυτικά της Αλεξανδρούπολης, στην ακριτική Θράκη.  Με σεβασμό στο έδαφος και το περιβάλλον, ακολουθούνται πρακτικές της περμακουλτούρας, δίνοντας την δυνατότητα στη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής να συμβιώνουν αρμονικά με την άμπελο, όπως έκαναν για χιλιάδες χρόνια. Ταυτόχρονα χρησιμοποιούνται σύγχρονες τεχνικές και εργαλεία, για μια ολιστική προσέγγιση στην καλλιέργεια του αμπελώνα τους.

Website

Κτήμα Αποστολίδη

Διαλεκτό, Καβάλα

Η ιστορία του Κτήματος ξεκινά το 1958 όταν ο Ευθύμιος Αποστολίδης φύτεψε τον πρώτο αμπελώνα στο Διαλεκτό Καβάλας. Το 2007 ιδρύεται ένα υπερσύγχρονο οινοποιείο και σύντομα η τρίτη γενιά του οινοποιείου, Βασιλική και Ευθύμιος Αποστολίδης, αναλαμβάνει τα ηνία της επιχείρησης.

Το οινοποιείο καλλιεργεί 13 εκτάρια οικογενειακών αμπελώνων σύμφωνα με τις αρχές της βιοδυναμικής γεωργίας. Η ολιστική αυτή προσέγγιση, διαμορφώνει την αμπελουργία και τη φιλοδοξία τους, να δημιουργήσουν μια συνειδητοποίηση της φυσικής γεωργίας.

Website

Κτήμα Καμάρα - Οικογένεια Κιουτσούκη

Ωραιόκαστρο, Θεσσαλονίκη

Το 2008 φυτεύτηκαν τα πρώτα αμπελοτόπια του οικογενειακού κτήματος στις πλαγιές της αρχαίας Μυγδονίας, μια περιοχή δίπλα στην Θεσσαλονίκη, πολύ γνωστή από την αρχαιότητα για τα κρασιά της.Ψάχνοντας την πραγματική γεύση της ζωής η οικογένεια Κιουτσούκη εφάρμοσε την βιολογική - βιοδυναμική καλλιέργεια των αμπελιών, κρατώντας τις αρχές της  Περμακουλτούρας, παράγοντας ελάχιστης  παρέμβασης  κρασιά. Το σλόγκαν της τους είναι: “Η φύση είναι ο πραγματικός οινοποιός, ο άνθρωπος είναι ο βοηθός της”. 

Ήδη από την αρχή, στον αμπελώνα εφαρμόζονταν αποκλειστικά οι μακραίωνες παραδοσιακές τεχνικές της οικογένειας. Βασικός κανόνας είναι: όσο λιγότερες επεμβάσεις γίνεται ώστε να μην παρεμποδίζεται η δουλειά της φύσης.

Website

Ανατολικός Αμπελώνας

Άβδηρα, Θράκη

Με την πεποίθηση ότι ένα προϊόν εναρμονισμένο στο περιβάλλον μπορεί να έχει βέλτιστη ποιότητα, δημιουργήσαμε τον ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ VINEYARDS που από το 2005 δημιουργεί πιστοποιημένα βιολογικούς και Vegan-Vegetarian οίνους αναδεικνύοντας το terroir. Ο ιδιόκτητος αμπελώνας βρίσκεται στην περιοχή των Αβδήρων της Ξάνθης, στη Θράκη και αποτελεί τον βορειότερο, παραθαλάσσιο, βιολογικό αμπελώνα της Ελλάδας.

Website

Κτήμα Ζαφειράκη

Τύρναβος, Λάρισα

Ο Χρήστος Ζαφειράκης, 4η γενιά οινοποιός, με την επιστροφή του το 2005 από την Ιταλία και ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση στην οινοποιία φύτεψε τον πρώτο βιολογικό του αμπελώνα. Από την αρχή της δημιουργίας του, το Κτήμα Ζαφειράκη επικεντρώθηκε σε αειφόρες πρακτικές καλλιέργειας για τη δημιουργία κρασιών με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Η διαχείριση του αμπελώνα έχει σχεδιαστεί προσεκτικά στοχεύοντας στην ελάχιστη παρέμβαση και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας του περιβάλλοντος. Η καλλιέργεια είναι οργανική από το 2005 και εφαρμόζονται βιοδυναμικές πρακτικές από το 2019.

Website

Κτήμα Καρίμαλη

Πηγή, Ικαρία

Το Οινοποιείο Καρίμαλη ιδρύθηκε το 1997 από τον Γεώργιο Καρίμαλη στην Πηγή Ικαρίας. Όλοι οι αμπελώνες είναι πιστοποιημένοι βιολογικοί, έχουν έκταση 15 στρέμματα και είναι φυτεμένοι με τοπικές ποικιλίες αμπελιών. Η οικογένεια Καρίμαλη στηριγμένη στα αρχεία που κατέχει, καλλιεργεί αμπέλια και παράγει κρασί επί τουλάχιστον 5 αιώνες. Όλα τα κρασιά είναι φυσικά ανέκαθεν, από την ίδρυση του οινοποιείου το 1997, χωρίς πρόσθετα και χημικά και όλα αφιλτράριστα. Το 2019 το οινοποιείο Καρίμαλη μεταβιβάστηκε στην δεύτερη γενιά, την κόρη Ηλιάνα Καρίμαλη, Χημικό Μηχανικό – Οινολόγο. Το οινοποιείο εξακολουθεί να παράγει αποκλειστικά φυσικά κρασιά και πλέον από το 2019 έχουν αυξηθεί οι ετικέτες και τα στυλ κρασιών. 

Website

Κτήμα Λίγαs

Γιαννιτσά, Πέλλα

Το ΚΤΗΜΑ ΛΙΓΑΣ από την Πέλλα είναι γνωστό αφ’ ενός για την καλλιέργεια των αμπελώνων του που διέπεται από τις αρχές της permaculture (περμακουλτούρα) αφετέρου για την παραγωγή των κρασιών της με τις μεθόδους που επιτρέπουν την έκφραση των φυσικών χαρακτήρων του σταφυλιού χωρίς τεχνολογικές παρεμβάσεις. Οι ξηρικοί αμπελωνες των 120 στρεμμάτων βρίσκονται στα υψώματα της Πέλλας (70-350μ) στις πλαγιές του Πάικου. Από το ξεκίνημα του το 1988 με τον Θωμά Λίγα το Κτήμα έχει αναδείξει τις φυσικές αρετές των ελληνικών ποικιλιών μέσα και από τις διαρκείς πειραματικές αναζητήσεις που επάξια
συνεχίζει από το 2019 η Μελισσάνθη Λίγα ως δεύτερη γενιά του κτήματος. Η προσωπικότητα των κρασιών του Κτήματος είναι αναγνωρίσιμη σε πολλές χώρες κυρίως στον κόσμο της γαστρονομίας. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του κτήματος είναι πως κάθε αμπελοτεμάχιο δίνει τον αντίστοιχο τύπο κρασιού.
Από το αμπέλι μέχρι το κρασί η ταυτότητα του κτήματος είναι more than organic!

Instagram

Κτήμα Μιτζιφίρη

Δύο Δένδρα, Εύβοια

Το Κτήμα Μιτζιφίρη βρίσκεται στην Εύβοια, στην εύφορη γη του Ληλαντίου, μια περιοχή φημισμένη από την αρχαιότητα για τα θαυμάσια αμπελοοινικά της προϊόντα. Η βιολογική καλλιέργεια των αμπέλων ξεκίνησε το 1999 και αφου ολοκληρώθηκε το στάδιο της μεταβατικής περιόδου, από το 2002 τα προϊόντα φέρνουν την πιστοποίηση ως βιολογικά.

Website

*Εκπροσωπείται στον πάγκο της εταιρείας Eklektikon

Κτήμα Μπαλατσούρα

Κονιάκος, Φωκίδα

Ο αμπελώνας και το οινοποιείο βρίσκονται στην κεντρική Ελλάδα, κοντά στους Δελφούς. Για να παραχθεί το κρασί, το Κτήμα Μπαλατσούρα ακολουθεί μόνο παραδοσιακές μεθόδους και χρησιμοποιεί ξύλινες δεξαμενές και τοπικά φυσικά υλικά. Διατηρούν με υπερηφάνεια τον τελευταίο αμπελώνα στον κόσμο με την ποικιλία αμπέλου "Κοσμάς", μια σπάνια ορεινή ελληνική ποικιλία αμπέλου της κεντρικής Ελλάδας, την οποία διέσωσαν και είναι οι μοναδικοί που καλλιεργούν. Όλα τα προϊόντα είναι φυσικά και βιολογικά. Από την αρχή της παραγωγής κρασιού και μέχρι το τελικό προϊόν, αποφεύγεται οποιαδήποτε χρήση θειωδών, χημικών, σταθεροποιητικών ή άλλων πρόσθετων ουσιών. Με αγάπη για τη φύση, η φιλοσοφία ζωής τους είναι να δημιουργούν προϊόντα με μηδενικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Website

Κτήμα Παπρά

Τύρναβος, Λάρισα

Ο Στέργιος Παπράς ήταν πάντα υπέρμαχος της βιολογικής αμπελοκαλλιέργειας και οι αμπελώνες του έχουν πιστοποιηθεί βιολογικοί από το 1990, την πρώτη χρονιά που αυτό ήταν δυνατό στην Ελλάδα. Ο αδερφός του Θωμάς και ο γιος του ασχολούνται προσωπικά με τα αμπέλια και το κτήμα εστιάζει στα φρέσκα, βιολογικά, αφρώδη και ήρεμα κρασιά, από τις γηγενείς ποικιλίες της περιοχής.

Facebook

*Εκπροσωπείται στον πάγκο της εταιρείας Supernatural

Κτήμα Πατιστή

Αργαλαστή, Μαγνησία

 Οι αμπελώνες Πατιστή βρίσκονται στους νότιους πρόποδες του βουνού Πηλίου όπου εφαρμόζονται βιολογικές πρακτικές από το 1980. Στους αμπελώνες Πατιστή δεν χρησιμοποιούνται ποτέ ανόργανα λιπάσματα, παρασιτοκτόνα ή ζιζανιοκτόνα. Βασίζονται σε πρακτικές όπως η παραγωγή κομπόστ και η καλλιέργεια εδαφοκάλυψης. Ως αποτέλεσμα, τα εδάφη και τα αμπέλια όπως και τα οπωροφόρα δέντρα, οι καρυδιές, τα λουλούδια και οι κήποι λαχανικών που βρίσκονται στο Κτήμα ,είναι φυσικά υγιείς και πιο ανθεκτικά στις ασθένειες και στις έντονες κλιματικές συνθήκες.

Website

Κτήμα Πάτοινος

Βαγιά, Πάτμος

Το σχέδιο «ΠΑΤΟΙΝΟΣ» αφορά την ανάπτυξη και επαναφορά της αμπελοκαλλιέργειας στην Πάτμο και συμβαδίζει με την αναβίωση της ελληνικής αμπελουργίας. Στον αμπελώνα συνολικής έκτασης 20 στρεμμάτων, η καλλιέργεια περιλαμβάνει 2/3 λευκές και 1/3 ερυθρές αυτόχθονες ποικιλίες αμπέλου. Στόχος του Κτήματος είναι η οινοποιήση κρασιών με τοπικό χαρακτήρα χάρη σε παλαιές ποικιλίες αμπέλου. Η αμπελοκαλλιέργεια που αναπτύσσεται είναι βιοδυναμική και σέβεται το οικοσύστημα.

Website

Κτήμα Στυλιανού

Κουνάβοι, Ηράκλειο

Ο Γιάννης Στυλιανού και ο γιος του φροντίζουν προσωπικά τα 3 στρέμματα βιολογικών αμπελώνων τους, φυτεμένα μόνο με γηγενείς κρητικές ποικιλίες. Δεν γίνεται άρδευση ή ψεκασμός. Τα κλήματα πιέζονται κάτω από τον καυτό, κρητικό ήλιο και μετά δροσίζονται από το αεράκι του βουνού. Αυτό φαίνεται στην εντυπωσιακή συμπύκνωση και τα έντονα αρωματικά των χειροποίητων κρασιών Στυλιανού.

Facebook

*Εκπροσωπείται στον πάγκο της εταιρείας Eklektikon

Κτήμα Φρέρη

Πάγος, Σύρος

Ο Μάρκος Φρέρης κληρονόμησε από τον προπάππου του την αγάπη και εμπειρία για τα αμπέλια και το κρασί. Δουλεύοντας τη γη με αφοσίωση, υπομονή και επιμονή επέλεξε να συνεχίσει την παράδοση του οικογενειακού αμπελώνα με λευκές και ερυθρές κυκλαδίτικες ποικιλίες σταφυλιών. Το όραμά του να καλλιεργήσει βιολογικά σταφύλια και να παράγει ένα αγνό, βιολογικό κρασί τον οδήγησε στην αναζήτηση συμβούλων οινοποίησης και σύγχρονων τεχνολογικών μέσων, όπως η δημιουργία του βαρυτικού οινοποιείου ώστε να αξιοποιήσει την πολύτιμη για το κρασί φιλοσοφία της βαρύτητας που δεν καταπονεί το μούστο.

Website

*Εκπροσωπείται στον πάγκο της εταιρείας Supernatural

Μεθυμναίος Οίνος

Χίδηρα, Λέσβος

Το οινοποιείο έχει ιστορία από το 1985, οπότε φυτεύτηκαν οι αμπελώνες του πάνω στη λάβα που δημιούργησε το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου με μοναδική καλλιεργούμενη ποικιλία το σπάνιο Χιδηριώτικο. Από αυτό παράγει τρία βιολογικά κρασιά με ιδιάζουσα ορυκτότητα, χαρακτηριστική του ηφαιστιογενούς terroir της Δυτικής Λέσβου, ένα λευκό, ένα πορτοκαλί και ένα κόκκινο. Τα τρία αυτά κρασιά εξάγονται σε πληθώρα χωρών, από τις ΗΠΑ και τον Καναδά στη δύση έως την Ιαπωνία και την Κίνα στην ανατολή, ενώ έχουν λάβει σημαντικές διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Website

Κτήμα Χαλκιά

Νεμέα, Κόρινθος

Η Άννα Χαλκιά είναι μια μικρή βιολογική καλλιεργήτρια και οινοποιός στη Νεμέα, τη μεγαλύτερη οινοποιητική περιοχή της Ελλάδας και την πατρίδα του Αγιωργίτικου σταφυλιού, το πιο φυτεμένο κόκκινο ελληνικό σταφύλι. Στόχος του Κτήματος ήταν πάντα η ισορροπημένη ζωή με σεβασμό στο περιβάλλον και στην υγεία των παραγωγών και των καταναλωτών . Πολύ νωρίς για τα ελληνικά δεδομένα, στραφήκαν στην βιολογική καλλιέργεια των αμπελώνων όπου παράγουν σταφύλια απαλλαγμένα από χημικά λιπάσματα, φυτοφάρμακα και ορμόνες. 

Website

*Εκπροσωπείται στον πάγκο της εταιρείας Eklektikon

Μικροοινοποιείο Θαλασσινός

Φοινικιά, Ηράκλειο

Ο Ισίδωρος Θαλασσινός οινοποιεί επιλεγμένους αμπελώνες ακολουθώντας τις αρχές της φυσικής και βιοδυναμικής καλλιέργειας με στόχο τη βιοποικιλότητα και τη περμακουλτούρα, με ανήσυχο πνεύμα και όραμα διατήρησης της αμπελουργικής κληρονομιάς της Κρήτης. Στο οινοποιείο τους, ο Ισίδωρος και η Βιργινία επέλεξαν να λειτουργήσουν χειροκίνητα, με ελάχιστη χρήση ηλεκτρισμού και φιλοσοφία Zero waste, δημιουργώντας κρασιά μόνο με γηγενείς ζυμομύκητες, χαμηλά ή καθόλου θειώδη και ελάχιστες παρεμβάσεις για να αναδείξουν τον αυθεντικό χαρακτήρα των ποικιλιών.

Website

Μικροοινοποιείο Ξυδάκης

Κούτελα, Μύκονος

Ο Γιώργος Ξυδάκης κατάγεται από τη Μύκονο και ανέπτυξε απέραντη αγάπη για το νησί και την παράδοσή του βλέποντας τον καλλιεργητή παππού του να φτιάχνει παραδοσιακό κρασί τη δεκαετία του '60. Ξεκίνησε το μικρο-οινοποιείο του το 2001 και η φιλοδοξία του ήταν να αναβιώσει τοπικές και κυρίως ξεχασμένες κυκλαδικές ποικιλίες, μέσα από φυσικές οινοποιήσεις. Τα σταφύλια που δεν προέρχονται από τον βιολογικής καλλιέργειας κήπο του, προέρχονται από παλιούς και εγκαταλελειμμένους ή ημι-ακαλλιέργητους αμπελώνες της Μυκόνου και των γύρω Κυκλάδων τους οποίους εντοπίζει και τρυγίζει ο ίδιος.

Website

*Εκπροσωπείται στον πάγκο της εταιρείας Artisan Drops

Οικογένεια Βαϊμάκη

Ιωάννινα, Ήπειρος

Η οικογένεια Βαϊμάκη ξεκίνησε να ασχολείται με την παραγωγή κρασιού στα τέλη του 19ου αιώνα. Ο Βασίλης Βαϊμάκης, oινολόγος με τεράστια οινοποιητική εμπειρία είναι επίσης ένας από τους πρώτους οινολόγους της Ελλάδας που διερεύνησε τα όρια της φυσικής οινοποίησης των ελληνικών σταφυλιών με μηδενικά θειώδη. Ξεκίνησε τη σειρά Mater Natura το 2009, μια σειρά κρασιών που αντικατοπτρίζουν μοναδικές οινοποιήσεις οι οποίες δεν επαναλαμβάνονται ποτέ.

Website

*Εκπροσωπείται στους πάγκους των εταιρειών Eklektikon & Artisan Drops

Οικογένεια Γεώργα

Σπάτα, Αττική

Με το ήθος του αμπελουργού και μικρού οινοποιού και σεβασμό στην γη, η Οικογένεια Γεώργα οινοποιεί σταφύλι από ιδιόκτητους πιστοποιημένους βιολογικούς αμπελώνες. Ακολουθώντας τις αρχές της βιοκαλλιέργειας και της οργανικής οινοποίησης δημιουργούν μιά σειρά από υψηλών προδιαγραφών οργανικά και φυσικά κρασιά, καθώς και αυθεντικά προίόντα σταφυλιού. Από το 2002, η Οικογένεια Γεώργα ακολουθεί τις αρχές της βιοδυναμικής αμπελοκαλλιέργειας και εφαρμόζουν ομοιοδυναμικές επεμβάσεις, ενώ παράγουν δικό τους κομπόστ με το οποίο τρέφονται τα αμπέλια.

Website

Οινοποιείο Καλόγρη

Κάψια, Μαντινεία

Το 1980 ο παππούς Ευάγγελος Καλόγρης χαρίζει το πατρικό του σπίτι στον εγγονό του Ευάγγελο Καλόγρη με την προτροπή στο μέλλον να δέχεται κόσμο.Έτσι ξεκινά το μακρύ ταξίδι του εγγονού Ευάγγελου, που με το τέλος των σπουδών του αναπαλαιώνει το κτίσμα του 1870 και μετατρέποντάς το σε ένα οινοποιείο βιολογικής γεωργίας, ώστε να δέχεται επισκέπτες και φίλους. Κατάλαβε ότι τα πνευματικά και φιλοσοφικά μονοπάτια που διάβαινε, μόνο μέσα από το σεβασμό στη γη που καλλιεργουσε και στην αγάπη του για το κρασί θα μπορούσαν να εκφραστούν, γιατί το κρασί είναι πνευματική δημιουργία. Από το 1980 μέχρι και σήμερα οι ιδιόκτητοι αμπελώνες καλλιεργούνται από τα μέλη της οικογένειας μόνο με πιστοποιημένες βιολογικές μεθόδους. Η φιλοσοφία είναι βασισμένη στην προστασία και τη φροντίδα της φύσης, καθώς και στη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Όλες οι οινοποιήσεις είναι φυσικές, δίχως πρόσθετα.

*Εκπροσωπείται στον πάγκο της εταιρείας Eklektikon

Website

Οινοποιείο Χρυσολωρά

Φλάσκος, Σέριφος

Το οινοποιείο Χρυσολωρά βρίσκεται στις  ανεμοδαρμένες πλαγιές της Σερίφου όπου οινοποιεί τον καρπό των πιστοποιημένων βιολογικών αμπελώνων του. Καλλιεργούν παραδοσιακές ποικιλίες των Κυκλάδων, συμπεριλαμβανομένου και του γηγενούς Σεριφιώτικου – με τις ελάχιστες δυνατές επεμβάσεις. Ο Χρήστος Χρυσολωράς γεννήθηκε το 1982 και μεγάλωσε στη Σέριφο, μαθαίνοντας την αγροτική τέχνη και την αμπελουργία από τον πατέρα του, ο οποίος με τη σειρά του είχε διδαχθεί από τον δικό του πατέρα και τον παππού του. 

*Εκπροσωπείται στον πάγκο της εταιρείας Eklektikon

Website

Αμπελώνες Κοντοζήση

Κανάλια, Καρδίτσα

Ο Ανδρέας Κοντοζήσης ασκεί πιστοποιημένη βιολογική γεωργία και βιολογική οινοποίηση από το 1991 και είναι ένας από τους πρώτους καλλιεργητές που έλαβαν αυτή τη πιστοποίηση στην Ελλάδα. Μαζί με την σύντροφό του Αφροδίτη Τουσία, δουλεύουν με πάθος το γηγενές κόκκινο σταφύλι της περιοχής, τη Λημνιώνα, μεταξύ άλλων.  Η μακροχρόνια δέσμευσή τους στις βιολογικές πρακτικές δείχνει την ειλικρινή προσέγγισή τους στη βιωσιμότητα.

Facebook

Οινοποιείο Σύφλογο

Πλατύστομα, Λευκάδα

Το εργαστήρι παραγωγής και εμφιάλωσης Τοπικού Οίνου Λευκάδας ιδρύθηκε το 1994 από τον Διονύση και τη Μαρία Παπανικολοπούλου στο μικρό ορεινό χωριό Πλατύστομα. Σε υψόμετρο πεντακοσίων μέτρων καλλιεργούνται με απόλυτο σεβασμό στη φύση, μικροί πατροπαράδοτοι βιολογικοί αμπελώνες σε μια γη που δε γνώρισε ποτέ χημικά λιπάσματα, φυτοφάρμακα ή άλλες παρεμβάσεις που την πληγώνουν.

Ριζωμένες μέσα στην πέτρα και τις ξερολιθιές βρίσκονται τοπικές ποικιλίες άλλες γνωστές και άλλες που κοντεύουν να περάσουν στη λήθη όπως το Μαυροπάτρινο, Θειακό, Ασπροβάρτζαμο, Κοκκινοστάφυλο, Λευκαδίτικο Μοσχάτο, παλεύουν με το χρόνο και δίνουν το λιγοστό αλλά υπέροχο καρπό τους. 

Website

*Εκπρoσωπείται στον πάγκο της εταιρείας Eklektikon

Οινοποιείο Άωτον

Παιανία, Αττική

Σε μια περιοχή φημισμένη από την αρχαιότητα για την εξαιρετική ποιότητα των σταφυλιών και του οίνου, το Οινοποιείο Τετράμυθος καλλιεργεί αμπελώνες εφαρμόζοντας πιστά και με μεράκι τις αρχές της βιολογικής γεωργίας για σειρά ετών. Μεγαλώνοντας στην περιοχή της Αχαϊας, για τα αδέλφια Αρίστο και Στάθη Σπανό ήταν απόλυτα φυσιολογική η ενασχόληση τους με την αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή κρασιού από την παιδική τους ηλικία. Ένταξαν τους αμπελώνες καθώς και τις άλλες καλλιέργειες σε βιολογική καλλιέργεια και παρ' όλες τις παράλληλες ασχολίες τους, η αγάπη για το αμπέλι και το κρασί, τους οδήγησε να προχωρήσουν σε κάτι πιο δυναμικό. Το 1999 και με τη συνεργασία του οινολόγου Παναγιώτη Παπαγιαννόπουλου κυκλοφόρησαν οι πρώτες φιάλες Τετράμυθος.

Website

Χλόη Χατζηβαρύτη

 Γουμένισσα, Κιλκίς

Το Κτήμα Χατζηβαρύτη καλλιεργεί στη χαρισματική περιοχή της Γουμένισσας από το 1994 πάντα με σεβασμό προς το περιβάλλον. Το Κτήμα εφαρμόζει βιολογική καλλιέργεια ενώ φροντίζει με όσο το δυνατόν πιο φυσικό τρόπο για την γονιμότητα των εδαφών, οδηγώντας στην άριστη ποιότητα της πρώτης ύλης. Το 2017 η Χλόη Χατζηβαρύτη αποφάσισε να γυρίσει στην Ελλάδα μετά από σπουδές οινολογίας στη Γαλλία και Πορτογαλία, φέρνοντας μαζί της το πάθος και την εμπειρία της για τα κρασιά ήπιας παρέμβασης. Ξεκίνησε αμέσως να φτιάχνει μία νέα σειρά κρασιών χωρίς παρεμβάσεις και να πειραματίζεται με καινούριες οινοποιήσεις.

Website

Abraam's Garden

Κομνηνάδες, Καστοριά

Ο Κώστας Καπουργάς και ο Ανέστης Χαϊτίδης είναι παιδικοί φίλοι. Η αγάπη του πρώτου για τον τόπο του, αλλά και ο θαυμασμός, που έτρεφε για τον πολυμήχανο παππού Αβραάμ, ήταν ένας εκρηκτικός συνδυασμός, ο οποίος όταν ζυμώθηκε με το πάθος του οινολόγου Ανέστη για το κρασί, οδήγησε στην δημιουργία ενός από τους πιο ορεινούς αμπελώνες της Ευρώπης. Σκοπός είναι η παραγωγή κρασιών ήπιας παρέμβασης με απόλυτη έκφραση του ορεινού terroir.  Οι φτελιές, βελανιδιές, καρυδιές, αχλαδιές, μηλιές και κορομηλιές που βρίσκονται μέσα και δίπλα από το αμπέλι, χαρίζουν μοναδική βιοποικιλότητα και συμπληρώνουν το αέναο αεράκι και την μεγάλη κλίση του βουνού, χαρίζοντας ιδανικές συνθήκες για μία βιολογική καλλιέργεια ήπιας παρέμβασης. 

Facebook

Κτήμα Κουτσοδήμος Mikro Bio

Γαστούνη, Ηλεία

Το Micro Bio αποτελεί την πιο πρόσφατη διάσταση μιας συνεχώς εξελισσόμενης σχέσης δύο αδερφών, ενός γεωπόνου και ενός οικονομολόγου, με την γεωργική τους κληρονομιά. Το κτήμα κατά την συνεχόμενη προσέγγιση της αειφορίας και αυτοδιάθεσης του, βρέθηκε στην ευτυχή θέση να έχει το δικό του οινοποιείο και να φυτεύει νέους αμπελώνες. Πρόσφατα έχοντας αφομοιώσει εμπειρία δεκαετιών στη βιολογική γεωργία ξεκίνησε να υιοθετεί τα βιοδυναμικά πρότυπα καλλιέργειας και οινοποίησης ως μια φυσική συνέπεια της πορείας του προς ένα πιο ενσυνείδητο μέλλον με άξονα την δημιουργία χαρακτηριστικών και ζωντανών οίνων. Ο στόχος του εγχειρήματος είναι η βιώσιμη προαγωγή της σχέσης του αμπελιού με το οικοσύστημα του, βασισμένη σε αρχές που εγγυούνται την υγεία του εδάφους, του φυτού και του ανθρώπου.

Facebook

*Εκπροσωπείται στον πάγκο της εταιρείας Artisan Drops

The Knack Project

Μέγαρα, Αττική

Ο Χρήστος Κουλουριώτης DipWSET είναι Systems Integrator και το πρόσωπο πίσω από το the Knack Project. Η βιολογική καλλιέργεια με βιοδυναμικές πρακτικές , η ήπια φυσική οινοποίηση ελάχιστων παρεμβάσεων και η αποτύπωση ενός εντυπωσιακού terroir είναι η ιδέα του.

Facebook

GK Wines

Σωτήριο, Λάρισα

Η φιλοσοφία του κτήματος G.K.WINES είναι να παράγει ποιοτικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση, χωρίς λιπάσματα και εντομοκτόνα, με χειροσυλλογή, άγριες ζύμες, αφιλτράριστα και με ελάχιστα θειώδη.

Κτήμα Μαστόρη

Χώνες, Άνδρος

Όλα ξεκίνησαν το 2012 στις Χώνες, το μικρό χωριό της Άνδρου. Ο ΔημήτρηςΜάστορης ορμώμενος από τις συνεχείς παρακινήσεις οικογένειας και φίλων αποφάσισε το 2017 να εμφιαλώσει το πρώτο μπουκάλι κρασί. Το πρώτο εμφιαλωμένο κρασί της Άνδρου αποκλειστικά με τοπικές και κυκλαδίτικες ποικιλίες, βρέθηκε σε κάθε τραπέζι του νησιού, μοιράζοντας χαμόγελα σε όποιον το δοκίμαζε. Τα σταφύλια που χρησιμοποιεί είναι τοπικές και κυκλαδίτικες ποικιλίες, προέρχονται όλα από διάφορες περιοχές του νησιού και από νεαρά και παλαιά αμπέλια έως 100ετών.

Facebook

*Εκπροσωπείται στον πάγκο της εταιρείας Ad Vinum

Κτήμα Μυρσίνη

Μάρπησσα, Πάρος

Ο πρώην σεφ και εκπαιδευμένος αμπελουργός και οινολόγος Νικολά Μπουρζέ, ερωτεύτηκε το νησί της Πάρου και μετακόμισε εδώ από τη Γαλλία, μαζί με τη σύζυγό του Μαρί Αστρίντ και τα παιδιά τους. Στο μικρό, πρόσφατα κατασκευασμένο τους οινοποιείο, μόλις παρήγαγαν τις πρώτες τέσσερις ετικέτες από αναρριχητικά κλίματα ("απλοτάρια") των τοπικών ποικιλιών, ακολουθώντας φυσικές πρακτικές. Με απόλυτη επιμέλεια παράγουν κρασιά που συνδυάζουν τέλεια την έκφραση του αγριεμένου τοπίου της Πάρου με τη γαλλική κομψότητα.

Instagram

VOΪ

Ραψάνη, Λάρισα

Η Βοή είναι ένα μικρό οινοποιείο που βρίσκεται στα 624 υψόμετρο στο χωριό Κρανία Ολύμπου (Λάρισας), όπου παράγονται 13.000 φιάλες το χρόνο κρασί χωρίς πρόσθετα από 85 στρέμματα και ελαιόλαδο από το κτήμα. Τα αμπέλια και οι ελιές καλλιεργούνται με την φιλοσοφία της περμακουλτούρας και κάποια στοιχεία βιοδυναμικής. Ο στόχος της Βοής είναι η διάσωση και διατήρηση των παλαιών αμπελιών Ξινόμαυρου, Σταυρωτού και Κρασάτου όπως και της ζώνης ΠΟΠ Ραψάνης.

Website

WineLab

Λατζόι, Ηλεία

Το WineLab ξεκίνησε σαν ιδέα το 2015, όταν ο ιδρυτής της Βασίλης Σκούτας, οικονομολόγος στο επάγγελμα, αποφασίζει να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Να παράγει κρασί με μη συμβατικές μεθόδους, να πειραματίζεται με απόλυτα φυσικούς τρόπους οινοποίησης και να αφήνει το κρασί να εξελίσσεται μόνο του. Έτσι γεννήθηκε και το WineLab (οινικό πειραματικό εργαστήρι).

Μη ακολουθώντας συγκεκριμένες συνταγές, η κάθε σοδειά είναι διαφορετική και η παραγωγή περιορισμένη. Απώτερος σκοπός η αμιγής μεταφορά της ενέργειας του καρπού στο ποτήρι μας!

Iuli Wines

Piedmont, Italy

Website

Rojac Winery

Istria, Slovenia

Website

Φυσικές Οινοποιήσεις

Φυσικές Οινοποιήσεις

Οινοποιεία με συμβατικές/ τεχνικές μεθόδους οινοποίησης τα οποία έχουν και σειρά κρασιών χωρίς παρεμβάσεις

Κτήμα Μαρκετσέλη

Δάφνη Φιλιατών, Θεσπρωτία

Το 1992 αποτελεί μία χρονιά ορόσημο για τον οδοντίατρο τότε, Σπύρο Μαρκατσέλη, καθώς παίρνει και τη μεγάλη απόφαση να εκπληρώσει το φοιτητικό του όνειρο: Να παράξει το δικό του κρασί από τους ιδιόκτητους αμπελώνες του. Έτσι αποφασίζει να αναφυτέψει με 40 νέα κλίματα, τον ήδη υπάρχων αλλά γερασμένο πια αμπελώνα του παππού του. Μέχρι το 1998, ο αμπελώνας μεγαλώνει συνεχώς. Μετά από προτροπές ο δημιουργός του πείθεται να περάσει στο επόμενο στάδιο: της εμφιάλωσης και της εμπορίας του οίνου που μέχρι τότε παρήγαγε αποκλειστικά και μόνο για τον ίδιο και το φιλικό του περιβάλλον. Το οινοποιείο Μαρκατσέλη ιδρύθηκε το 2006. Είναι το πρώτο οινοποιείο με άδεια εμφιάλωσης οίνου και αρωματικών ποτών (Βερμούτ) στη Θεσπρωτία.

Website

Κτήμα Μαρκόγιαννη

Κάμπος Σκιλλουντίας, Ηλεία

To Κτήμα Μαρκόγιαννη είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που δραστηριοποιείται από το 1982 στην καλλιέργεια αμπελώνων με σκοπό την παραγωγή οίνων ποιότητας και αποστάγματος στεμφύλων. Από το 2001 οι αμπελώνες καλλιεργούνται με βιολογικό τρόπο. Εκτός από τους ιδιόκτητους αμπελώνες, η οινοποιία Μαρκόγιαννη προμηθεύεται σταφύλια από επιλεγμένους αμπελώνες της ευρύτερης περιοχής της Σκιλλουντίας. Κύρια φιλοσοφία της είναι ο σεβασμός στη φύση και η παραγωγή ποιοτικών οίνων.

Website

Κτήμα Οινογένεσις

 Δοξάτο, Δράμα

Ο Μπάκης Τσάλκος συνάντησε την οικογένεια της Dominique Fontviele-Πετρίδης το 2007 και μαζί με μια ομάδα ανθρώπων του κρασιού ένωσαν το όραμά τους για την δημιουργία του οινοποιείου. Το Κτήμα λειτουργεί με σεβασμό στους ανθρώπους, το τοπίο και το περιβάλλον. Πλέον σήμερα μπορεί να οριστεί ως ένας τέλειος συνδυασμός καινοτομίας και παράδοσης.  Το οινοποιείο Οινογένεσις σχεδιάστηκε για να εκπληρώσει την παραγωγή “μεγάλων” κρασιών με πολύ υψηλές προδιαγραφές σε όλα τα στάδια της οινοπαραγωγικής διαδικασίας, με συνέπεια και συνέχεια στον χρόνο. 

Website

Οινοποιείο Γκαράλης

Αγ. Δημήτριος, Λήμνος

Ο Μανώλης Γκαράλης είναι αμπελουργός 3ης γενιάς. Φιλοδοξώντας να δει την υψηλής ποιότητας πρώτη ύλη να μετατρέπεται σε κρασί πρώτης κατηγορίας, ξεκίνησε το δικό του οινοποιείο το 2006 και κυκλοφόρησε τα πρώτα του κρασιά το 2007. Καλλιεργεί βιολογικά σταφύλια, χωρίς καμία προσθήκη ζυμομυκήτων ή άλλων πρόσθετων κατά την οινοποίηση ώστε να εκφραστεί το μοναδικό terroir της Λήμνου στην πιο αγνή του μορφή.

Website

Οινοποιείο Νικολού

Κορωπί, Αττική

Η οικογένεια Νικολού παραδοσιακά ασχολείται με το αμπέλι και το κρασί όπου με τα μέσα της εποχής παρήγαγε βαρελίσια ρετσίνα από Σαββατιανό. Το παραδοσιακό πατητήρι για το πάτημα των σταφυλιών με τα πόδια, η στροφιλιά, τα κοφίνια μεταφοράς των σταφυλιών από το αμπέλι, η χειροκίνητη αντλία, τα δρύινα βαρέλια των οκτακοσίων οκάδων, οι μυρωδιές της ζύμωσης του μούστου, ήταν το περιβάλλον που ο Βασίλης Νικολού μεγάλωσε.

Website

Οινοποιείο Χαραμπόγλου

Κρηνίδα, Σέρρες

Στους πρόποδες του Παγγαίου όρους, Σερρών στη Βόρεια Ελλάδα, η οικογένεια Χαραλαμπόγλου ασχολείται με την παραγωγή βιολογικών σταφυλιών. Το οινοποιείο ιδρύθηκε το 1999 από το Γιώργο και την Αργυρή Χαραλαμπόγλου. Η εταιρεία είναι πιστοποιημένη βιολογικά για πάνω από 20 χρόνια.

Εμπνευσμένοι από τη σημερινή αναγέννηση του Ελληνικού αμπελώνα, χάρη στο ενδιαφέρον που περιβάλλει τις γηγενείς ποικιλίες, η Ανθή και ο Ματ το 2021 αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, προκειμένου να αναλάβουν την οικογενειακή επιχείρηση. Εστιάζουν στη σύνθεση βιολογικών μονοποικιλιακών κρασιών, διατηρώντας παράλληλα την γνωστή ποιότητα χαρμανιών του οινοποιείου με στόχο να συνδυάσουν το «παλιό» με το «νέο»,ενσωματώνοντας τους αμπελώνες τους σε ένα ήδη ακμάζον οικοσύστημα.

*Εκπροσωπείται στον πάγκο της εταιρείας Ad Vinum

Website

Κτήμα Σεϊτανίδη

Φωλιά, Καβάλα

To οινοποιείο βρίσκεται σε ένα μικρό  χωριό την Φωλιά στο όρος Σύμβολο. Εδώ καλλιεργούνται σχεδόν αποκλειστικά αμπέλια, σ’ ένα ιδιαίτερο μικροκλίμα που χαρακτηρίζεται από το υψόμετρο, τα εδάφη και τη θαλάσσια αύρα του Β. Αιγαίου. Ξεκίνησε να χτίζεται το 2006 και είναι εξοπλισμένο με σύγχρονα μέσα οινοποίησης. Το όραμα του Κτήματος είναι η ανάδειξη του μαγικού κόσμου του κρασιού και των χαρακτηριστικών του ελληνικού αμπελώνα έτσι ώστε ο σύγχρονος καταναλωτής να βιώνει ένα γαστρονομικό ταξίδι στην ιστορία του τόπου, στις παραδόσεις και στην κουλτούρα του.

Website

Nopera Οινοποιητική

Καρλόβασι, Σάμος

O Νικόλας Μυτιληναίος ανέλαβε το οικογενειακό οινοποιείο Νόπερα το 2013, αποφασίζοντας να αναβιώσει τους ιδιόκτητους βιολογικούς αμπελώνες. Ανέδειξε με τον καλύτερο τρόπο την ξηρή διάσταση της ποικιλίας Μοσχάτο Σάμου μέσα από διαφορετικές και καινοτόμες οινοποιήσεις. Ξεκινώντας από την πρώτη ύλη από βιολογικούς αμπελώνες και εν συνεχεία με ήπιες μεθόδους οινοποίησης, στόχος του Κτήματος είναι να δώσει το 100% της ποικιλίας στο τελικό προϊόν, το κρασί.

Website

Οινοποιείο Κούκος

Λάππα, Αχαΐα

Η οινοποιία Κούκος ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ‘90, όταν τα δύο αδέλφια, Παναγιώτης και Κωνσταντίνος, αποφάσισαν να αναλάβουν το οικογενειακό κτήμα. Δημιούργησαν μία boutique, οικογενειακή επιχείρηση, στα σύνορα του οικοσυστήματος της Στροφιλιάς όπου καλλιεργούν τοπικές και διεθνείς ποικιλίες.

Η φιλοσοφία τους βασίζεται στη βιολογική γεωργία, και στις ελάχιστες παρεμβάσεις κατά τη ζύμωση, που παρέχουν ένα ξεχωριστό χαρακτήρα στο κρασί. Ο αμπελώνας, από τη στιγμή της ίδρυσής του, καλλιεργείται βιολογικά και είναι πιστοποιημένος. Ο ιδιόκτητος αμπελώνας είναι φυτεμένος με ελληνικές και διεθνείς επιλεγμένες ποικιλίες με όρους αρχικά εντοποιότητας και μετέπειτα προσαρμογής στο terroir της περιοχής. 

*Εκπροσωπείται στον πάγκο της εταιρείας Ad Vinum

Website

Οινοποιείο Τρουπή

Φτέρη Μαντινείας, Αρκαδία

Με την αμπελοκαλλιέργεια η οικογένεια ασχολείται από τη δεκαετία του 70, όταν ερασιτεχνικά έφτιαχνε το κρασί της χρονιάς και τα υπόλοιπα σταφύλια τα εμπορευόταν. Από το 2010 το οινοποιείο εξελίχθηκε σε χώρους, εξοπλισμό και προσωπικό με αποτέλεσμα την ποιοτικότερη παραγωγή εκλεκτών οίνων. Μεγάλη σημασία δίνεται σε πρωτοποριακές τεχνικές οινοποίησης, αλλά και σε πειραματικές μικροοινοποιήσεις άλλων ελληνικών ποικιλιών, καθώς και ξεχασμένων ποικιλιών της Μαντινείας.

Website

Οινοποιητική Μονεμβασιάς Τσιμπίδη

Μονεμβασιά, Λακωνία

Η Οινοποιητική Μονεμβασιάς ιδρύθηκε το 1997 στη Μονεμβασιά Λακωνίας από το Γιώργο και την Έλλη Τσιμπίδη. Εμπνευσμένοι από το μύθο του χαμένου στο χρόνο Μαλβαζία οίνου και με γνώμονα την αγάπη για τον τόπο τους και την πίστη στις δυνατότητές του, πήραν τη μεγάλη απόφαση να ξεκινήσουν από το μηδέν ένα οινοποιείο.Το μεράκι κι η αφοσίωση στην αναβίωσή του μεσαιωνικού Malvasia τους έστρεψε στην αναζήτηση των γηγενών ποικιλιών και των παραδοσιακών τρόπων οινοποίησής τους. Μέσα σε αυτό το ταξίδι ανακάλυψαν και πειραματίστηκαν με παλιές, σπάνιες ποικιλίες της περιοχής κι έτσι αναδείχθηκαν η Μονεμβασιά, η Κυδωνίτσα, το Ασπρούδι και το Μαυρούδι.

Website

Tsililis Terres

Μετέωρα, Τρίκαλα

Ένα boutique οινοποιείο και αποστακτήριο στα Μετέωρα. Ιδρύθηκε από την Ιωάννα Τσιλιλή, μετά από χρόνια εμπειρίας και επιστημονικής γνώσης  πάνω στην απόσταξη και την παραγωγή ήρεμων και αφρωδών οίνων. Αφοσιωμένοι στην παραγωγή premium κρασιών και αποσταγμάτων σταφυλιού, εμπνευσμένοι από το μοναδικό terroir, δίνοντας έμφαση στις γηγενείς ποικιλίες σταφυλιών όπως η Λημνιώνα, το Ξινόμαυρο, το Ασύρτικο και η Μαλαγουζιά.

Website

Επίσης μαζί μας:

Cork Hellas

Company

Η εταιρεία ΑΦΟΙ ΚΟΚΚΑΛΙΔΗ – CORK HELLAS, δραστηριοποιείται στο χώρο των υλικών εμφιάλωσης οίνου από το 1991, με εξειδίκευση στα πώματα φελλού.Η γκάμα των προϊόντων περιλαμβάνει πώματα κάθε είδους, για οίνους ήσυχους, ημιαφρώδεις και αφρώδεις, για αποστάγματα, ποτά, έλαια. Η εταιρεία επικεντρώνεται στη δημιουργία και ανάπτυξη εγχώριας τεχνογνωσίας, η οποία ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ελληνικής οινοποιητικής πραγματικότητας.

Website